Café y prohibición

Per què s'ha prohibit el cafè al llarg de la història?

· 16/01/2022

El cafè s'ha obert camí en tots els racons del planeta. És un dels productes més comercialitzats en el món, i es consumeix al voltant de 2 mil milions de tasses tots els dies.

Però això no sempre ha estat així. El cafè té una història molt llarga i complicada . A mesura que s'ha expandit per tot el món durant els últims segles, s'ha convertit en molt més que un estimulant. El cafè ha estat objecte de controvertits debats socials, polítics i de salut al llarg de la història. A causa d'això, el cafè també ha estat prohibit diverses vegades.

1. El cafè sempre ha unit a la gent

Després que el cafè arribés des d'Àfrica al Mitjà Orient a principis del segle XVI, ràpidament es va convertir en part de la vida social diària de les persones. Com explica Calestous Juma, professor de la Universitat d'Harvard, en el seu llibre "Innovation and its Enemies", " Cap dels llocs socials existents en aquest moment permetia l'amplitud del discurs social que es produïa en els cafès".

No obstant això, la perspectiva que les persones es reunissin per a simplement parlar i compartir idees va ser problemàtica per a alguns governants. En 1511, el líder de la Meca, Khair-Beg, va prohibir el cafè i va obligar a tancar totes les cafeteries públiques. Els historiadors assenyalen que la prohibició es va produir just després que Khair-Beg descobrís que els sentiments negatius sobre ell i el seu govern es difonien en els cafès.

2. En el segle XVI, molts italians creien que el cafè era satànic

A mesura que el cafè es va obrir camí des del Mitjà Orient cap a Europa a fins del segle XVI, van portar al fet que els sacerdots catòlics a Itàlia pensessin que el cafè era satànic a causa dels seus efectes i que provenia del món musulmà.

No obstant això, la prohibició no va durar molt. Els líders de l'església van demanar al Papa Clement VIII que provés aquesta beguda del diable i va resultar que li va encantar. De fet, segons els informes, va declarar que "aquesta beguda de Satanàs és tan deliciosa... seria una llàstima deixar que els infidels tinguessin un ús exclusiu d'ella. Enganyarem a Satanàs batejant-la i convertint-la en una beguda veritablement cristiana".

3. El cafè també va ser una gran amenaça per al vi i la cervesa

La nova beguda, que era tremendament atractiva per a les masses, també representava una amenaça per als comerciants de vi i cervesa, que no estaven contents amb la idea que la gent volgués beure cafè.

Fins a aquest moment, el vi i la cervesa eren pràcticament les úniques coses per a beure a més de l'aigua, i sovint eren alternatives més segures a l'aigua. Però com sol ocórrer amb l'alcohol, emborratxava, marejava i impossibilitava a la gent fer bé el seu treball. El cafè, presentava una alternativa segura per a beure i a més cap a que les persones estiguessin més alertes, concentrades i llistes per a treballar. A mesura que el cafè s'expandia, la indústria de la cervesa i el vi va contraatacar, tractant de desacreditar el cafè a la vista del públic i donant suport a les prohibicions del cafè en el que finalment resultaria ser una resistència inútil.

4. A Prússia, Federick el Gran va liderar una campanya contra el cafè

A la fi de la dècada de 1700, Frederick el Gran, va establir un monopoli estatal sobre les importacions de cafè i va determinar que, si bé els membres de l'aristocràcia podien gaudir d'una tassa de cafè ocasional, tindria efectes perjudicials per a la gent comuna. Frederick va explicar la seva postura en una proclamació que afirmava la superioritat de la cervesa sobre el cafè. En ell, va escriure que va créixer amb cervesa, igual que els seus avantpassats, i fins i tot va afirmar que "moltes batalles han estat barallades i guanyades per soldats alimentats amb cervesa; i el Rei no creu que es pugui confiar en els soldats que beuen cafè.

Frederick va continuar la seva campanya contra el cafè durant anys, criticant els seus efectes negatius i augmentant els impostos per a mantenir-lo fora de l'abast dels plebeus. Durant un temps, el consum de cafè en parts de Prússia va disminuir.

5. El cafè ha estat culpat dels aixecaments polítics

El cafè va fer que la gent fos més lúcida i que les cafeteries proporcionaven centres de reunió i conversa, però els efectes no eren purament socials, van permetre que es formessin i difonguessin idees polítiques i, cosa que és més important, van generar oposició al statu quo.

La conclusió és que el cafè és polític, la majoria de les prohibicions de cafè al llarg de la història es remunten a aquesta veritat fonamental. Poc després de la prohibició de la Meca en 1511, el Caire, Egipte, va fer el mateix amb una violenta repressió del cafè en 1532. A mesura que el cafè es va anar a l'oest d'Europa, la tendència va continuar. Per exemple, en 1675, el rei Carles II va prohibir les cafeteries en tota Anglaterra. Tots els intents de prohibir el cafè al llarg de la història finalment van fracassar, ja que la gent lluitava pel seu dret a prendre un xarrup.

6. Beure cafè estava penat amb la mort en l'Imperi Otomà

L'esforç de l'Imperi Otomà per a prohibir el cafè va durar aproximadament un segle i va anar potser la repressió més brutal de la història. Va començar en 1633 quan el sultà Mureu IV va prohibir les reunions en els cafès d'Istanbul, per temor al fet que les persones reunides en els cafès difonguessin idees radicals i provoquessin desordre social.

Les prohibicions de cafè i cafeteries en l'Imperi Otomà van continuar fins a ben entrat el segle XVIII. Per descomptat, per a llavors, el cafè s'havia estès molt més allà del control de l'imperi.

7. Les reunions de cafè fins i tot han ajudat a incitar revolucions.

Els líders polítics de la història tenien raó en témer les converses comunitàries que van tenir lloc durant el cafè al llarg dels segles XVI, XVII i XVIII. Els historiadors assenyalen que governs sencers han estat enderrocats a causa de l'oposició i els aixecaments que es van fomentar en les reunions dels cafès. Específicament, es pot argumentar que tant la revolució estatunidenca com la francesa van ser impulsades pels esforços d'organització que van tenir lloc en les cafeteries.

8. Suècia va intentar prohibir el cafè en diverses ocasions

A Suècia en particular, el consum de cafè estava pels núvols. El rei Gustav III va prohibir el cafè per primera vegada en 1746 citant "els mals usos i excessos" del consum de cafè entre el públic.

Si bé el rei estava realment preocupat per algunes de les converses que tenien lloc en les cafeteries, els seus edictes contra el cafè se centraven en els suposats efectes negatius de la beguda per a la salut.

Independentment, el cafè va ser prohibit cinc vegades a Suècia entre 1746 i 1817. Però així i tot va tenir un retorn èpic, i des de llavors Suècia ha tingut una de les taxes més altes de consum de cafè en el món.

Referències:

Why coffee has been banned throughout history