mujeres café

Les dones en la història del cafè i el seu impacte en la indústria cafetaler actual

· 03/03/2024

El cafè, una beguda volguda que alimenta els nostres matins i escalfa el nostre esperit, té una història tan rica i diversa com les cultures que ha tocat. Però més enllà de la seva temptadora aroma i el seu fort sabor es troba la història de dones que, contra tot pronòstic, han exercit un paper crucial en la configuració de la indústria del cafè des dels seus inicis fins al present. Explorem les notables contribucions de les dones a la història del cafè i el seu impacte en el món cafetaler que coneixem avui.

Rastrejant el tapís històric del cafè

La planta del cafè, descoberta originalment en les antigues terres altes d'Etiòpia , ràpidament va arribar als mercats de Iemen i als opulents palaus d'Istanbul. En aquells primers dies, les cafeteries eren sovint espais dominats per homes on florien els debats polítics i les discussions intel·lectuals. Les dones, si eren presents, quedaven relegades a la perifèria, assumint rols de cambreres i animadores. 

Si bé les cafeteries estaven dominades per homes, la història darrere d'escena era bastant diferent. Les dones van exercir un paper important en el cultiu del cafè, assumint les tasques intensives en mà d'obra de plantar, collir i processar els grans de cafè. En llocs com Etiòpia i Iemen, on es va conrear per primera vegada el cafè, l'experiència de les dones en aquestes àrees va ser inavaluable per al creixement de la indústria. No obstant això, a mesura que el cafè es va estendre a altres parts del món, les actituds i restriccions socials van començar a aombrar la participació de les dones.

Desafiant la convenció: dones pioneres del cafè
Dorothy Jones , una immigrant emprenedora provinent de Gal·les, va deixar una petjada indeleble a l'Amèrica colonial en ser pionera en el concepte de cafeteria. Encara que el cafè no va creuar l'Atlàntic en el Mayflower, l'enginy de Dorothy va ser evident quan va aprofitar la tendència que s'estenia pel seu país d'origen. En 1670, va obtenir una llicència governamental que presagiava la seva empresa innovadora: una “casa d'entreteniment públic” que oferia cafè i xocolata, més tard complementats amb vins i sidres. 

Mentre el seu espòs, el Sr. Morgan Jones, continuava amb els seus esforços ministerials i docents, Dorothy va aprofitar la creixent popularitat del cafè a Europa per a establir un pròsper negoci a Boston. El seu establiment va aplanar el camí per a una proliferació de cafeteries en Nova Anglaterra, encara que aquests llocs sovint desdibuixaven la línia entre tavernes i cafeteries en la seva oferta. Inspirant-se en el discurs polític que floria en les cafeteries angleses, la cafeteria de Dorothy va proporcionar un espai perquè els clients entaulessin animades discussions, simbolitzant el seu paper no sols com a empresària, sinó també com a catalitzadora per a l'intercanvi d'idees en el Nou Món.

Si ets un coneixedor del cafè, el filtre Melitta hauria de sonar-te. Melitta Bentz , una visionària mestressa de casa i empresària alemanya, va gravar el seu nom en la història del cafè en revolucionar el procés d'elaboració amb el seu enginyós invent, el filtre de cafè Melitta. Nascuda com Melitta Leibscher a Dresden, la seva insatisfacció amb els mètodes tradicionals de preparació del cafè la va portar a un viatge transformador. Es va adonar que les tècniques comunes sovint donaven com resultat cafè massa elaborat o grans arenosos, la qual cosa la va impulsar a idear solucions innovadores. En 1908, va patentar el seu innovador filtre de cafè, que va començar com una olla de llautó coberta amb llautó perforat i un tros de paper assecant. Aquest mateix any va fundar oficialment l'empresa amb el seu propi nom, 'M. Bentz', emprant membres de la seva família. Et comptem més en el post Dones en la història del cafè

Dones i sostenibilitat
En el panorama cafetalero contemporani, les dones han exercit un paper decisiu en la defensa de pràctiques ètiques i sostenibles. Des de la promoció d'iniciatives de comerç just fins a l'adopció de tècniques agrícoles ecològiques, les dones han demostrat ser defensores de canvis positius dins de la indústria. Les cooperatives dirigides per dones a les regions cafetaleras han empoderat a les comunitats locals i han demostrat que les pràctiques ètiques poden conduir tant a la preservació del medi ambient com a la prosperitat econòmica.
Organitzacions com l'Aliança Internacional de Dones del Cafè (IWCA) s'han convertit en forces impulsores darrere de l'apoderament de les dones a les regions productores de cafè. A través de programes de tutoria, iniciatives educatives i promoció, estan treballant per a crear una comunitat cafetera inclusiva on les contribucions de les dones siguin reconegudes i valorades.

Referències:

Women in coffee history and their impact on todays coffee industry