cafeína energía

La cafeïna et dona energia?

· 04/02/2024

Més del 90 per cent dels adults consumeixen cafeïna diàriament.  El cafè és un estimulant popular per a molts de nosaltres, però realment obtenim més energia d'ell? 

Tots coneixem la sensació. Et despertes atordit i lent, lluitant per aixecar-te del llit. Però tan aviat com a preses aquesta primera tassa de cafè, sents que pots conquistar el món.

Els teus nivells d'energia semblen disparar-se i finalment pots pensar amb claredat i concentrar-te en les teves tasques diàries. Llavors, què passa? Per què no pots funcionar sense la teva tassa de cafè matinal?

La resposta està en la cafeïna, el compost "energitzant" natural del cafè. La cafeïna actua bloquejant l'adenosina, un neurotransmissor que ens produeix somni.

La ciència de la cafeïna és fascinant. La cafeïna és una substància natural que es troba en els grans de cafè. Quan es consumeix, actua com a estimulant, augmentant l'estat d'alerta i la sensació d'energia.

La cafeïna afecta el sistema nerviós central i fa que el cervell alliberi dopamina i adrenalina. Aquestes hormones augmenten l'estat d'alerta i poden millorar l'estat d'ànim.

La cafeïna s'absorbeix ràpidament després del consum i aconsegueix nivells màxims en 30 a 60 minuts. Els efectes de la cafeïna poden durar diverses hores. La cafeïna es metabolitza de manera diferent en diferents persones, la qual cosa explica per què algunes persones són més sensibles als seus efectes que unes altres.

La cafeïna és un estimulant que s'ha demostrat que millora l'estat d'alerta i la concentració. 

Quan la cafeïna ingressa al cos, bloqueja els receptors d'adenosina. L'adenosina és un neurotransmissor que promou la somnolència i la fatiga. Quan la cafeïna s'uneix a aquests receptors, evita que l'adenosina s'uneixi i tingui els seus efectes. Això ens fa sentir més desperts i menys cansats.

La cafeïna també provoca un augment dels nivells de dopamina . La dopamina és un neurotransmissor associat amb sentiments de plaer i motivació. 

En poques paraules, la cafeïna fa que les persones se sentin bé: millora l'estat d'alerta, promou la felicitat i estimula la motivació. 

Sabies que és més probable que t'atreguin els sabors que contenen cafeïna? La cafeïna és un agent reforzador .

En altres paraules, experimentem una recompensa quan bevem cafeïna. Ja sigui per la companyia que mantenim, l'augment de l'estat d'alerta o com se sent la tassa a les teves mans, estàs rebent una recompensa.

El cafè pot millorar la teva concentració i fer-te més productiu. També pot ajudar a augmentar el teu metabolisme i millorar el teu rendiment físic. No obstant això, aquests beneficis no es deuen a la cafeïna del cafè. Es deuen a altres substàncies químiques, com l'àcid clorogénico i els antioxidants.

Referències:

Coffee really give you more energy