french press

Història de la french press

· 11/02/2024

Es rumoreja que un francès va oblidar agregar cafè abans d'abocar l'aigua bullida en una tassa i va decidir fer-ho després. No obstant això, totes les partícules de cafè van pujar a la superfície, la qual cosa va fer impossible beure-ho.

El francès va decidir comprar a un comerciant un colador de metall que baixava els pòsits del cafè al fons del recipient.

Part del nom fa pensar que el seu origen ha de ser França; no obstant això, la veritat és que no és del tot així.

De fet, la primera versió de la premsa francesa va ser inventada pels francesos. En 1852, Mayer i Delforge van demostrar un esborrany del seu invent: un recipient molt simple amb un tamís pla en el seu interior, que baixava els pòsits del cafè fins al fons.

Curiosament, la primera patent de la premsa francesa es va registrar a Itàlia en 1928: Attilio Calimani i Giulio Moneta van idear un dispositiu molt similar al de Mayer i Delforge.

Primer èxit comercial: Cafeolette, un altre invent francès.

Tots els dispositius inventats anteriorment estaven units per un defecte important: romanien només en el nivell inicial de la idea. El primer aparell oficial de premsa francesa va aparèixer a França en 1913. El francès Louis Forest va crear una petita tetera amb un pistó en forma de filtre de metall i la va dir “La Cafeolette”.

A diferència de les premses franceses modernes, el mètode Cafeolette estava destinat a preparar cafè únicament amb llet: el cafè molt s'abocava simultàniament amb llet calenta, es deixava reposar durant uns minuts i després es filtrava.

El dispositiu de premsa francès més popular va ser creat pel dissenyador suís-italià Faliero Bondanini en 1958 i semblava un recipient de vidre amb vora d'acer i un filtre de metall en el seu interior.

Bondanini va registrar la patent i va iniciar la producció de la premsa francesa denominada “Chambord” a la fàbrica francesa “Martin SA”. Així va ser com la versió italiana de la premsa francesa es va difondre a França i es va convertir en un segell distintiu dels cafès francesos.

En la dècada de 1960, un dels inversors de “Martin SA” va obrir una empresa de producció de premsa francesa, "La Cafetiére Classic", al Regne Unit. Es creu que la pel·lícula "The Ipcress File", estrenada en 1965, va contribuir a la popularitat de la premsa francesa: l'heroi de Michael Caine preparava cafè recentment molt amb aquest mètode.

Posteriorment, la premsa francesa va començar a tenir una àmplia difusió a Dinamarca, gràcies a l'empresa danesa “Bodum”, que fins i tot va comprar els drets d'invenció i producció en 1991.

La mateixa empresa va crear al voltant de 300 models (una enorme varietat de dissenys i materials) de premses franceses que existeixen avui dia, inclosa l'original “Chambord”.

La premsa francesa clàssica està feta de vidre; també s'utilitzen àmpliament altres materials per a fabricar versions alternatives.

Referències:

The history of the coffee french press