estomago vacío

És dolent prendre cafè amb l'estómac buit?

· 18/02/2024

Per a moltes persones, gaudir d'una tassa de cafè recentment fet a primera hora del matí és una forma innegociable de començar el dia. Però la idea que prendre un xarrup sense menjar podria danyar l'intestí ha guanyat tanta popularitat com incredulitat. 

Els investigadors han estat investigant els beneficis i danys de beure cafè, especialment en el que es relaciona amb l'intestí, des de la dècada de 1970, va dir Kim Barrett, professora de fisiologia i biologia de membranes de la Facultat de Medicina Davis de la Universitat de Califòrnia, i membre de la junta directiva de l'Associació Estatunidenca de Gastroenterologia. Afortunadament, l'estómac pot suportar tot tipus d'irritants, inclòs el cafè.

L'estómac té moltes maneres de protegir-se per exemple, secreta una capa espessa de moc que crea un poderós escut entre el revestiment de l'estómac i tot el que ingereix. Aquest escut també protegeix l'estómac del seu propi ambient àcid natural necessari per a descompondre els aliments.

Caldria consumir una substància molt dura perquè es trenquin les defenses de l'estómac perquè està constantment en un ambient molt advers i nociu, així és com l'estómac fa el seu treball.

Com afecta el cafè a l'intestí?
És ben sabut que irritants com l'alcohol, el fum del cigarret i els medicaments antiinflamatoris no esteroides, alteren els mecanismes de defensa naturals del nostre estómac i danyen el seu revestiment, va dir el Dr. Byron Cryer, cap de medicina interna en el Centre Mèdic de la Universitat de Baylor a Dallas.

El seu laboratori de recerca s'especialitza a comprendre com diferents medicaments i altres substàncies químiques poden danyar l'estómac i l'intestí prim. Si bé uns certs irritants poden fer que l'estómac sigui més vulnerable a l'àcid i a la formació d'úlceres, múltiples estudis de gran grandària han descobert que aquest no és el cas del cafè. Un estudi realitzat en 2013 entre més de 8.000 persones que viuen al Japó , per exemple, no va trobar cap associació significativa entre el consum de cafè i la formació d'úlceres en l'estómac o l'intestí, fins i tot entre aquells que bevien tres o més tasses al dia.

No obstant això, el cafè té un efecte en l'intestí: pot accelerar el còlon i induir l'evacuació intestinal , i el cafè augmenta la producció d'àcid en l'estómac.

Fora de l'intestí, se sap que la cafeïna del cafè augmenta la freqüència cardíaca i la pressió arterial. I si ho beus massa prop de l'hora de ficar-se al llit, pot alterar el somni. Però aquests canvis són temporals.

L'augment d'àcid estomacal causarà algun problema?
És poc probable que beure cafè amb l'estómac buit causi algun mal a l'estómac, però en teoria podria provocar acidesa d'estómac.

El cafè desencadena la producció d'àcid estomacal, però si tens menjar en l'estómac o si beus el cafè amb llet o crema, això ajudarà a crear un amortidor que ajuda a neutralitzar aquest àcid. Per tant, beure cafè, especialment si és negre, sense un menjar pot reduir el pH de l'estómac més que si el beguessis amb llet o amb un menjar.

Encara que un pH lleugerament més sota no és un problema per al revestiment de l'estómac, podria representar un problema per al revestiment de l'esòfag perquè és molt més vulnerable al mal causat per l'àcid. A més, alguns estudis han demostrat que el cafè pot relaxar i obrir l'esfínter que connecta l'esòfag amb l'estómac, la qual cosa hipotèticament podria permetre que l'àcid de l'estómac esquitxi més fàcilment cap a l'esòfag i causi símptomes desagradables d'acidesa estomacal.

Però fins i tot en aquest cas, les dades són contradictòries. Una revisió de 2014 de 15 estudis a Europa, Àsia i els Estats Units no va trobar cap vincle entre el consum de cafè i els símptomes d'acidesa estomacal, mentre que, per contra, un estudi de 2020 que va utilitzar dades de més de 48.000 infermeres va trobar un major risc de símptomes d'acidesa estomacal entre els bevedors de cafè. 

Per a comprendre com el cafè podria afectar l'esòfag, els científics també estudien una afecció anomenada esòfag de Barrett, que ocorre quan l'esòfag es danya per l'exposició crònica a l'àcid de l'estómac, com en persones amb problemes de reflux àcid de llarga data. En aquesta afecció, les cèl·lules que recobreixen l'esòfag es transformen en cèl·lules més resistents, semblants a les de l'estómac, per a protegir-se de l'àcid. Aquests canvis poden augmentar el risc de càncer d'esòfag, especialment si tens antecedents familiars d'aquesta afecció o si fumes. Però, de manera tranquil·litzadora, un estudi realitzat en 2016 entre veterans dels Estats Units no va trobar una relació similar amb el consum de cafè. Els autors van concloure que, per a l'esòfag de Barrett, evitar el cafè probablement no seria útil.

Referències:

Coffee empty stomach