estado ánimo

Com afecta la cafeïna al teu estat d'ànim?

· 14/01/2024

La ciència suggereix que la cafeïna no és només un estimulant que et manté alerta, sinó que també pot millorar el teu estat d'ànim.

Segons una revisió realitzada per a. Nehlig, prendre 75 mg de cafeïna (una tassa de cafè) cada 4 hores pot provocar un "patró de millora sostinguda de l'estat d'ànim al llarg del dia". Pot augmentar l'estat d'alerta i el benestar, ajudar a la concentració, millorar l'estat d'ànim i limitar la depressió.

Per a entendre què succeeix exactament, és necessari conèixer aquesta substància química anomenada adenosina.

El cos descompon una molècula d'alta energia anomenada ATP, que és necessària per al subministrament constant d'energia. Mentre realitzes aquesta funció, alliberes adenosina, una molècula inductora del somni en el cos que provoca somnolència. Quan l'adenosina s'uneix als receptors d'adenosina en el cervell, alenteix l'activitat de les cèl·lules nervioses i provoca somnolència.

Aquí ve la cafeïna, que sembla adenosina. Com a "antagonista del receptor d'adenosina", les cèl·lules nervioses i els receptors reconeixen la cafeïna com a adenosina. Quan la cafeïna s'uneix als receptors, bloqueja l'adenosina i inhibeix els efectes d'aquesta última en el cos. 

Llavors, en lloc d'alentir l'activitat de les cèl·lules nervioses, la cafeïna fa tot el contrari: t'estimula!

Els receptors d'adenosina estan vinculats als receptors de dopamina. La dopamina són substàncies químiques del cos que desencadenen sentiments de recompensa i plaer. Quan l'adenosina s'acobla als receptors aparellats amb els receptors de dopamina, dificulta que la dopamina encaixi i s'uneixi. Com a resultat, la sensació de plaer s'inhibeix.

Però quan la cafeïna ocupa els receptors d'adenosina, crea l'efecte contrari. Aquesta vegada la dopamina pot adaptar-se als receptors i la sensació de plaer s'accelera.

Com a resultat, estaràs més alerta, menys avorrit i, en general, de bon humor!

No obstant això, els efectes de la cafeïna que milloren l'estat d'ànim i com aconseguir-los depenen dels següents factors:

•    Els adults molt fatigats tenen més probabilitats d'observar canvis d'humor significatius (per a millor) en comparació amb aquells que estan menys fatigats. 
•    Els bevedors de cafè de major edat tendeixen a experimentar més els efectes de millora de l'estat d'ànim de la cafeïna en comparació amb els més joves. 
•    A quina hora reps la teva dosi de cafeïna. És més probable que la cafeïna millori el teu estat d'ànim si la prens més tard en el matí. 
•    Tant si ets un bevedor habitual de cafè com si no. Si t'encanta el cafè i el beus amb regularitat, és més probable i freqüent que notis l'efecte positiu de la cafeïna en el teu estat d'ànim en comparació amb els qui no beuen cafè. No obstant això, les majors millores en el rendiment són més notòries entre els no consumidors. 

Referències:

How caffeine affects your mood