Tast de café

Què és un tast de cafè?

· 22/03/2020

El tast de cafè es tracta de l'anàlisi sensorial del cafè, en el qual s'examinen les seves propietats a través dels sentits.

Per a realitzar el tast, haurem de triar un bon entorn ben ventilat, sense sorolls i sense olors fortes, amb una temperatura aproximadament de 23 graus i una humitat del 65%.
 

Què necessitem?

· Taula pel tast

· Escopidora per tastador

· Safates d'alumini per a les mostres

· Tasses de porcellana amb capacitat de 180 a 200 ml

·  Cullera de tast

·  Cafè

·  Torradora de mostres

·  Tetera

·   Molino

·   Balança de precisió

·   Etiquetes per a identificació de les mostres

·    Llapis i impresos per a anotació dels resultats

·    Cronometre

Quins passos hem de seguir per a un bon tast de cafè?

1. Preparats pel tast

Hem de torrar el cafè en torrat mitjà i una mòlta  també mitjana. Per a un equilibri òptim, ha d'haver-hi una proporció de 8,5 grams de cafè per cada 150 mil·lilitres d'aigua.

Preparar 8,5g per cada tassa. Marcar cada cafè amb el seu nom o numeració si volem fer un tast a cegues.

Escalfar l'aigua i servir a 95 graus, 150ml en cada got. La infusió s'ha de realitzar amb l'aigua el més purificada possible. Es deixarà reposar i es començarà a tastar als 65 graus.

 2. ”Trenca la tassa”

 Després d'un minut es formarà una capa de cafè en la superfície de la tassa. A això se'n diu “crust” o trencar la tassa. Passats quatre minuts s'haurà de trencar la tassa, consisteix a col·locar la cullera a 2 cm de la vora de la tassa utilitzant la part inferior i empènyer la capa del cafè. És important inclinar-te per a percebre l'aroma del cafè en aquest procés.

 3. A provar!

Omplim la cullera i absorbim amb decisió, la raó és perquè si ho fem d'aquesta manera aireja el cafè i fa que s'escampi en la llengua permetent que els  receptors de sabor ajudin. És important no empassar el cafè i escopir-lo després de l'absorció.

Cada cafè s'haurà de provar un parell de vegades, ja que a mesura que es va refredant el cafè va canviant de sabor i et permet percebre diferents notes.

 4. Avalua

A través d'una fitxa de tast (és el document en el qual el tastador descriu o valora les sensacions transmeses) anirem anotant tots els valors de cada cafè catat. La puntuació és d'1 a 10 en cadascuna de les característiques. Una fulla bàsica té les següents categories: dolçor, acidesa, cos, i balanç. Si s'ha fet a cegues, es descobrirà a quin número correspon cada resultat i es posaran tots els resultats en comú dels participants.

Quines característiques haurem d'avaluar?

1. Visual

· El rang va d'un marró clar a gairebé negre, depenent de la caramel·lització dels sucres durant el procés de torrat. A més torrat més fosc el cafè. El grau menor o major de torrat atorgarà a la infusió unes característiques objectives i diferenciadores.

· Fixar-nos si es tracta d'un color net, clar, lluminós o per contra mat o apagat.

· Si es presenta nítid o tèrbol pel fet que presenti partícules insolubles en suspensió.

 2. Aroma

· Fragància: podrem distingir quatre tipus de notes: afruitat, floral, herbaci i vegetal. Dependrà de la mena de planta, del lloc de cultiu i les tecnologies agràries utilitzades.

· Aroma: 5 tipus de notes: caramel, fruita seca, xocolata, xarop i cereal. Depenent de la mena de torrat, podrem aconseguir més de 800 aromes diferents.

3.  Gust i tacte

· Se sol valorar sis sabors primaris: acidosos, melós, vinós, tou, agre i mordaç.

· Dins de la fase gustativa, haurem d'analitzar el retrogust, és la sensació gustativa que ens deixa en la boca, en aquest cas podrem trobar els següents gustos:

-Terpens: trementina, xicoira, orenga...

- Espècies: nou moscada, pebre...

- Carbons: fum, brea, tabac....

· Tots aquests gustos els percebem amb diferents graus d'intensitat:

- Fort o feble.

- Intensa o evanescent.

- Franca o alterada.

- Neta o imprecisa.

Ara que ja tens una guia bàsica de com realitzar un tast i el que pots analitzar, t'atreveixes a realitzar un tast? ;)

Referències: