cafe y covid

Nou estudi: cafè i COVID

· 07/01/2024

En un estudi recent que va aparèixer en la revista Cell and Bioscience, van investigar si el cafè té efectes inhibidors contra el virus responsable del COVID-19, conegut com a SARS-CoV-2.

Durant la pandèmia, han sorgit diverses variants del SARS-CoV-2, i la protecció proporcionada per les vacunes disminueix amb el temps, la qual cosa porta a la necessitat de reforços. A més, la dieta pot afectar la gravetat de la infecció per SARS-CoV-2. S'ha suggerit que una dieta rica en polifenoles (compostos antioxidants) i l'activitat física poden activar el sistema immunològic i reduir el risc de malaltia greu.

El cafè és una beguda molt consumida que conté polifenoles com l'àcid cafeico i l'àcid clorogénico, així com antioxidants com la trigonelina, melanoidinas i cafestol. Estudis anteriors han suggerit que el consum de cafè podria estar associat amb un risc menor de contreure COVID-19.

En aquest nou estudi, els investigadors van examinar com el cafè afecta al SARS-CoV-2. Van utilitzar un assaig que simulava el virus per a avaluar com el cafè afecta l'entrada del virus en cèl·lules humanes. Van descobrir que el cafè molt va reduir l'entrada del virus de manera dosi-dependent. Després van provar diversos productes comercials de cafè instantani i van trobar que també inhibien l'entrada del virus i les seves variants.

L'equip també va investigar com els additius comuns del cafè, com la crema, la llet i el sucre, afecten les seves propietats inhibidores. Van descobrir que aquests additius no tenien cap impacte en els efectes inhibidors del cafè.

A més, van realitzar proves a nivell molecular i van observar que el cafè afecta les interaccions entre el virus i les cèl·lules humanes, així com l'activitat d'unes certes proteïnes (TMPRSS2 i CTSL) que faciliten l'entrada del virus en les cèl·lules. Van identificar compostos específics en el cafè, com isoCGA i CGA, que contribueixen a aquest efecte inhibidors.

Per a validar aquestes troballes, van realitzar un assaig amb persones saludables que van consumir cafè regular o descafeïnat durant dos dies. Les mostres de sèrum d'aquests individus van mostrar una inhibició del SARS-CoV-2, recolzant així els efectes observats en el laboratori.

En resum, aquest estudi suggereix que el cafè, especialment uns certs compostos presents en ell, podria tenir efectes inhibidors contra el SARS-CoV-2, encara que es necessiten més recerques per a confirmar aquestes troballes i comprendre completament els mecanismes involucrats.

Referències:

Coffee and COVID