cambio hora

Com t'ajuda el cafè en el canvi d'hora?

· 31/03/2024

El ritual bianual de “canviar els rellotges” es remunta a la fi del segle XVIII com una manera d'utilitzar les hores de llum de manera més eficient. Sempre s'ha tractat de maximitzar la productivitat, però resulta que també hi ha alguns impactes negatius no tan productius.

El més important és que et desviïs del teu ritme circadiari . El rellotge intern del teu cos és intel·ligent. Pots despertar-te, adormir-te i fins i tot regular l'energia al llarg del dia. Però alterar-ho, despertar-te aleatòriament una hora més primerenc o més tard, per exemple, pot afectar-te.

No importa l'època de l'any, existeixen algunes formes intel·ligents en les quals pots utilitzar el teu ritual del cafè per a tornar a la normalitat més ràpid.

Torna al teu ritme circadiari. En diversos moments del dia, aconseguim pics naturals d'energia i estat d'alerta. També hi ha intervals regulars de punts de baixa energia. Llavors, si et preguntes per què sempre estàs cansat al voltant de les 3 de la tarda... és una cosa natural.

Aquests alts i baixos es deuen en gran manera a l'hormona "cortisol", que es produeix en el cervell seguint un patró majoritàriament fiable, com un rellotge.

Quan produeixes cortisol, aconsegueix aquests pics naturals d'estat d'alerta. Durant aquest temps, la cafeïna del cafè en realitat no t'afecta molt, ja que ja estàs alerta. Aquests pics tendeixen a ocórrer al voltant d'aquests períodes de temps:
•    8 a. m. a 9 a. m.
•    12 a. m. a 1 p. m.
•    17.30 a 18.30
Quan el teu cervell deixa de produir cortisol, et tornes lent i cansat. Aquests nivells baixos naturals són el millor moment per a prendre cafè, perquè és quan la cafeïna tindrà un impacte notable en com et sents. Aquests terminis són:
•    9 a. m. a 11 a. m.
•    13.00 a 17.00 hores
A continuació et vam mostrar com pots utilitzar els teus ritmes naturals al teu favor tant a la primavera com a la tardor quan arriba el moment de canviar els rellotges.

No prenguis cafè després de les 5 uns dies abans . L'horari d'estiu provoca nivells més baixos de somni ey els metges recomanen assegurar-se dormir tota la nit per a ajudar a contrarestar la interrupció del temps de somni. Assegura't de no beure tasses de cafè al final de la tarda, ja que faran que et resulti més difícil dormir profundament durant la nit.

No prenguis cafè a primera hora en despertar . El teu cos produirà cortisol just quan et despertis com de costum. Prendre cafè just quan els nivells naturals de cortisol estan baixant, aproximadament una hora després de despertar-te. 

Recupera't una mica a primera hora de la tarda. Si només beus cafè al matí, fes una segona tassa d'hora en la tarda, entre la 1.00 p. m. i les 5.00 p. m. Una vegada més, les teves caigudes de cortisol seran una mica més forts ja que el teu ritme serà anormal i el cafè ajudarà a equilibrar.

Referències:

Daylight saving time